100 jaar Betondorp

TIJDLIJN

22 april 1922: "EEN BELANGRIJKE GEBEURTENIS OP BOUWKUNDIG GEBIED" schrijft Het Vaderland over de aankomende Amsterdamse plannen voor het bouwen van een grootschalig Betondorp in de Oude Watergraafsmeer. Het gebruik van beton wordt gezien als een toepassing van nieuwe gedachten op woningbouwgebied om de woningnood te verminderen. 
Foto: Stadsarchief Amsterdam

JANUARI 1923: De Gemeentelijke Woningdienst start met de bouw van de betonnen woningen. Het gaat om een kostbare proef, schrijft de Rotterdamsche Courrant, welke alleen een gemeente als Amsterdam zich dat veroorloven kan. Op een drassig terrein wordt een bouwkeet geplaatst. De eerste funderingspalen worden geslagen.


In juni 1923 zijn drie betonbedrijven op het bouwterrein aan het werk. Ondanks de heiersstaking is bij driekwart van de huizen inmiddels een paalfundering gelegd. In een aantal woningen zijn ook de trappen en kozijnen gesteld. Men verwacht dat eind 1923  500 tot 600 betonwoningen gereed zullen komen.
Oktober 1923: een groot aantal leden van Het Nederlandsch Instituut van de Volkshuisvesting worden worden onder technische leiding in groepen over het terrein rondgeleid. Ook wordt er in de directiekeet een filmopname getoond van het tot stand komen van de betonwoningen van het systeem-Hunkemöller.

De Standaard, 7-11-1923: de eerste woningen gebouwd met het systeem Bron van architect Dick Greiner komen deze maand gereed voor verhuur. Aan het einde van het jaar komen daar nog 100 woningen van Bredero’s Bouwbedrijf bij.

Foto: Stadsarchief Amsterdam
Een journalist die eind december 1923 de in aanbouw zijnde wijk bezoekt, schrijft over het systeem Bron: "De huizen volgens dit systeem gebouwd, maken een alleraardigste indruk ... Voor en achter het huis is een tuintje en de stemmige huis- en slaapkamer doen heel goed aan ... Eenige van deze huizen in de Veeteeltstraat -men krijgt hier landbouwnamen- hebben deze week de eerste bewoners gekregen ... Een andere bijzonderheid, welke het straataspect zeer verhoogd, is de in gipsvorm gegoten adelaar, ontworpen door den beeldhouwer Remiëns uit Schoorl en welke aan den ingang der straat aan weerszijden aan de huizen is aangebracht ... Een ander type woning, welke evenzeer in een ver gevorderde stadium van voltooiing verkeert is die, welke is uitgevoerd is door de NV Mij Korrelbeton, den Haag, onder architect Greve."
Op 1 september 1949 kopt het Parool: 
"Vlaggen op de Brink en in "het Dorp". Tuindorp Watergraafsmeer bestaat 25 jaar". 
Ter gelegenheid van zijn zilver jubileum viert Betondorp een week lang feest. Op het programma staan straatfeesten, cabaret- en toneeluitvoeringen, voorstellingen voor de jeugd en ouden van dagen, etalagewedstrijden, dankdiensten in de kerken en een uitvoering van de Harmonievereniging "Watergraafsmeer". De feestelijkheden zijn gezamenlijk georganiseerd door de buurtverenigingen.

Foto: Eddy Posthuma de Boer (Stadsarchief Amsterdam)

In het weekend van 13 en 14 september 2014 viert Betondorp groot feest vanwege 90 jaar Betondorp. Met diverse festiviteiten aan het Onderlangs, in het Brinkhuis en op de Brink

%d bloggers liken dit: