Activiteiten

Februari 2023: Interview met Johanna Kroon

Samen met journalist Johanna Kroon ging ik op pad, en liet ik haar de vele mooie plekjes van Betondorp zien. Johanna schreef er een leuk artikel over.

http://www.oost-online.nl/een-kunsthistorische-blik-op-betondorp-van-maartje-van-dijk

Foto’s: Johanna Kroon
December 2022: Lichtjestocht Betondorp

Na succes van vorig jaar, in 2022 opnieuw een lichtjesroute

De kerstlampjes in Betondorp en Tuindorp Oostzaan flikkeren weer, ‘maar wel een tandje minder’, schrijft het Parool op 24 december. Bewoner Maartje van Dijk maakte zelfs een heuse lichtjesroute die iedere Amsterdammer kan lopen.

https://www.parool.nl/nederland/de-kerstlampjes-in-betondorp-en-tuindorp-oostzaan-flikkeren-weer-maar-wel-een-tandje-minder~bf3ec077/

Harkstraat
September 2022: Open Monumentendag
Foto: Naomi de Rooy

Open Ateliers aan het Zuivelplein

Dit jaar opende het scholencomplex uit 1924 zijn deuren voor publiek. Het complex is een mooi voorbeeld van hoe een gebouw een eeuw lang verschillende functies heeft gehad.

Wat heerlijk dat ik weer met diverse geinteresseerden door Betondorp mocht wandelen.

Beluister de podcast over de tijd dat het gebouw een jeugdgevangenis was: https://www.hetfotogeniekegeluid.nl/vluchten-uit-de-vluchthaven/

Augustus 2022: kunst- en cultuurprijs

Wat een verrassing!

Op 27 augustus ontving ik tijdens de laatste en altijd gezellige Brink op Zaterdag, de Betondorpse Kunst- en Cultuurprijs. Bedankt Betondorp Live en Eric Meursing!

Foto: Andre Homan
Juni 2022: 100 jaar Betondorp
Foto: Geertje van Odijk (2022)

Internationale interesse in 100 jaar Betondorp!

In februari leidde ik journalist Ellen Himelfarb uit Londen rond door ons mooie Betondorp. Onlangs verscheen haar artikel “Social utopia: Europe ’s oldest concrete estate Betondorp turns 100 “. Met prachtige foto ’s van Geertje van Odijk.

https://thespaces.com/betondorp-turns-100-modernist-estate/

11 april 2022: Ons Amsterdam 

Geweldig trots dat ik de aftrap mocht doen bij de presentatie van het themanummer Betondorp van het Tijdschrift Ons Amsterdam, met een kleine lezing over Bouwen in Beton. In de foyer van het theater de Omval in Diemen.

https://onsamsterdam.nl/aprilnummer-thema-betondorp

Op 1 mei konden de lezers van Ons Amsterdam met mij meewandelen door Betondorp.

Foto: Eric Meursing (2022)
Maart - mei 2022: Verre Buren?

Buitenexpositie Verre Buren?

Vijf duoportretten van Betondorpers die elkaar voor het eerst ontmoeten. Afgewisseld met historisch beeldmateriaal over de bouw van Betondorp en de allereerste buren. Met audiotour.

In samenwerking met Made in Betondorp. Te zien in leegstaande renovatiewoningen in de Veeteeltstraat en bij Sarton Records op de Brink.

December 2021: lichtjestocht Betondorp
Ploegstraat

Een kerstwandeling om helemaal in de kerststemming te komen!

De koude, donkere wintermaanden zijn begonnen. Dat betekent dat Betondorp weer volledig in de kerstsfeer is. Wij bedachten een heerlijke avondwandeling van ongeveer 3 km, om te genieten van al die gezellige lampjes. De lichtjesroute voert je langs de mooiste verlichte plekken van Betondorp.

September 2021: Open Monumentendag

Wat een mooie samenwerking met Open Monumentendag Amsterdam!

Op zondag 12 september kan een bezoek aan het monumentale Brinkhuis gecombineerd worden met een cultuurhistorische rondleiding door Betondorp.

Juli - Augustus 2021: De Brink op Zaterdag

Op 28 augustus 2021 werd de laatste rondleiding gegeven voor De Brink op Zaterdag door gids Ronald.

Met drie rondleiders zijn wij verbonden aan het zomerevenement De Brink op Zaterdag, dat in 2020 startte. Vorig jaar bleek het evenement een groot succes. Helaas kreeg de markt dit jaar, vanwege de corona-maatregelen, geen vergunning. Hopelijk kunnen we in 2022 weer het complete programma neerzetten!

Tot volgend jaar! Marieke, Ronald en Maartje

Augustus 2021: een bijzondere rondleiding

Op 25 augustus 2021 gaf Maartje van Dijk van Rondleidingen Betondorp een toer aan een tiental vrijwilligers van Betondorp Live!.

De Betondorp Live! organisatie heeft vele vertakkingen zoals Duurzaam Groen, Brinks Spelletjesmiddag, Betondorp in alle kleuren en De Brink op Zaterdag. En is hierdoor uitgegroeid tot een sterk en verbonden team met ruim 35 vrijwillige medewerkers in de Amsterdamse wijk Betondorp.

Aansluitend bood Betondorp Live! de aanwezigen een gezellig drankje en hapje aan in het Brinkhuis.

Maart - mei 2021: Parels van Beton

Kunstroute Parels van Beton

Van 21 maart t/m 2 mei 2021 exposeren 17 Betondorpse kunstenaars achter de ramen van (leegstaande) huizen en winkels.

Voor de kunstroute maakte Rondleidingen Betondorp samen met Stichting SKA (Sociaal Kapitaal Amsterdam) een audiotour. Wandelend of fietsend krijg je meer informatie over de kunstenaars. Ook wordt de route aangevuld met (kunst)historische kijktips.

https://www.nouveau.nl/wandelen/stadswandeling-amsterdam-langs-de-parels-van-beton

Augustus - september 2020: De Brink op Zaterdag

Rondleidingen Betondorp is trots op de samenwerking met De Brink op Zaterdag. In juli en augustus 2020 start iedere zaterdag om 11:00, vanaf de Brink, een cultuurhistorische rondleiding onder leiding van een ervaren gids.

Bijna aansluitend start om 13.00 uur Brink Unplugged, met akoestische live optredens, spelmogelijkheden voor kleine kinderen en een kleine informatiemarkt.

De Brink
%d bloggers liken dit: