Rondleidingen Betondorp

Toen ik vijf jaar geleden in Betondorp kwam wonen, raakte ik, als kunsthistorica, al snel gefascineerd door de architectuur van de wijk. Zoals waarschijnlijk velen, kende ik Betondorp wel van horen zeggen, maar door mijn dagelijkse wandel- en fietstochten ging ik pas echt goed kijken. En lezen. Een beetje verliefd werd ik zelfs toen verschillende medebewoners me vertelde over de talrijke bijzondere buurtinitiatieven.

Betondorp werd in de jaren ’20 gebouwd als sociaal- en architectonisch experiment. Er was een hoge woningnood. Veel Amsterdamse arbeiders woonden onder mensonterende omstandigheden in krotwoningen. Door het bouwen van menswaardige en gezonde woningen zou het leven van de arbeider beter worden. Lucht, licht en groen. Met voorzieningen, zoals scholen, een verenigingsgebouw en een bibliotheek.

Tevens waren na de Eerste Wereldoorlog de prijzen van bakstenen hoog en er was een groot tekort aan ambachtslieden. De Gemeentelijke Woningdienst Amsterdam besloot in Betondorp, dat oorspronkelijk tuindorp Watergraafsmeer heette, 900 woningen te gaan bouwen met het goedkopere beton. Het gebruik van beton voor woningbouw was in die tijd zeer vernieuwend. Negen architecten experimenteerden met drie verschillende methoden van betonbouw . Dit leverde verrassende architectuur op. De andere 1000 woningen werden uitgevoerd in traditionele baksteenbouw.

Betondorp als een expositie van verschillende architectonische visies: van de romantische Amsterdamse School tot het meer rationele Nieuwe Bouwen.

Nieuwsgierig geworden naar Betondorp? Ik deel graag mijn passie en kennis. Geef je op voor een rondleiding, alleen of met een groep. Hieronder vindt je de verschillende mogelijkheden die Rondleidingen Betondorp aanbiedt.


Inlooprondleidingen. Deze rondleidingen worden verzorgd voor individuele deelnemers. De wandeling gaat door als er minimaal vijf deelnemers zich hebben ingeschreven. De inlooprondleidingen kosten €13,50 p.p.

Data voor 2023

Zondag 23 april, 11:00

Zondag 21 mei, 11:00

Zaterdag 17 juni, 11:00

  • Vooraf aanmelden is verplicht (rondleidingenbetondorp@gmail.com)
  • de wandelingen duren ongeveer 1,5 uur

Uiteraard is het mogelijk om je met een eigen groep aan te melden.

Rondleidingen op Maat. Wij bieden ook groepswandelingen aan waarbij je met een eigen gezelschap wordt rondgeleid door Betondorp. Hierbij is het mogelijk om de rondleiding aan te passen aan persoonlijke interesses. Prijs op aanvraag.


Contact

Neem voor meer informatie, of het aanvragen van een rondleiding, contact op met Maartje van Dijk. Geef hierbij duidelijk aan om welke rondleiding het gaat, uw voorkeur van datum en tijd, de omvang van uw groep en de samenstelling van de groep (bijv. familie, collega’s of anders).

%d bloggers liken dit: