Open Monumentendag 2022

Op 10 en 11 september, tijdens het Open Monumentenweekend, is in Betondorp het scholencomplex aan het Zuivelplein te bezichtigen. Het complex ligt aan de rand van de wijk en is ontworpen door architect Nico van Lansdorp van de Dienst der Publieke werken. Het gebouw uit 1924 is uitgevoerd in een strakke Amsterdamse Schoolstijl. De beelden naast de hoofdingang zijn van de bekende stadsbeeldhouwer Hildo Krop.

Het gebouw heeft door de jaren heen meerdere functies gehad. Oorspronkelijk biedt het onderdak aan drie scholen. De broers Karel en Gerard van het Reve brengen er hun lagere schooltijd door. In 1936 wordt een van de scholen omgebouwd tot een Rooms-Katholieke kerk. In de jaren ’60 en ’70 fungeert het gebouw als jeugdgevangenis. En tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt voor kinderopvang, volwassen taalonderwijs, een weggeefpunt en ateliers.

Activiteiten:

Tijdens het Open Monumentenweekend worden er in en rond de scholencomplex diverse activiteiten georganiseerd.

RONDLEIDINGEN:

Een groep enthousiaste vrijwilligers van Open Monumentendag staat klaar om alles te vertellen over de geschiedenis van het gebouw, de aanstaande vergroening van het schoolplein en de huidige functie. Ook starten er vanaf het schoolplein rondleidingen door Betondorp. Zie hieronder voor de aanvangstijden van de wandelingen.

Zaterdag 10 september:

Om 10:30 en 14:00 starten er rondleidingen door Betondorp vanaf het schoolplein. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en kost €13,50. Aanmelden is verplicht. Dit kan bij Maartje van Dijk (rondleidingenbetondorp@gmail.com).

Zondag 11 september:

Om 10:30 en 14:00 starten er rondleidingen door Betondorp vanaf het schoolplein. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en kost €13,50. Aanmelden is verplicht. Dit kan bij Maartje van Dijk (rondleidingenbetondorp@gmail.com).

ACTIVITEITEN IN DE SCHOOL:

In de oude gymzaal is momenteel Kunstlokaal A(rt)10 gevestigd. Tijdens Open Monumenten Dag is de kleurige kunst van Menno Siegers te zien. Menno’s schilderijen weerspiegelen zijn leven; een hobbelig pad met tragische en prettige ervaringen. Dat wellicht niet eens zoveel verschilt met dat van de toeschouwer.

Openingstijden:

10 september: 14:00-17:00

11 september: 10:00-17:00

Meer activiteiten volgen binnenkort

PODCAST:

In de jaren ’60-’70 zat er een jeugdgevangenis in het pand. ‘Het Fotogenieke Geluid’ maakte voor Open Monumentendag een podcast waarin Frans Rosier uit De Pijp vertelt hoe hij in 1969 als 13-jarige terecht kwam op de Vluchthaven. Luister naar zijn opmerkelijke verhaal:

https://linktr.ee/openmonumentendag_amsterdam

Bezoekadres: Onderlangs 36 C-L (middelste en rechter trappenhuis) Let op: de ingang van het monument is aan de achterzijde van het scholencomplex. Loop vanaf de voorzijde (het Zuivelplein) om de school heen om het schoolplein aan het Onderlangs te bereiken.

Afbeeldingen: Jeroen Determan, Stadsarchief Amsterdam

%d bloggers liken dit: